Προκήρυξη Προγράμματος – Σεμινάρια Θεωρητικής και Πρακτικής Τυροκομίας

Στο πλαίσιο του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, ΚΕΔΙΒΙΜ του Α.Π.Θ. θα υλοποιηθεί πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο «Σεμινάρια Τυροκομίας»

Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στο αγρόκτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Χάρτης) στη Θέρμη (Στάση Βελλίδειο) κατά τους μήνες Σεπτέμβριο 2019 – Φεβρουάριο 2020 από καθηγητές και επιστημονικούς συνεργάτες του Α.Π.Θ. (τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας), στελέχη του ΕΦΕΤ, καθώς επίσης και έμπειρους επαγγελματίες τυροκόμους.

Σκοπός των σεμιναρίων είναι οι συμμετέχοντες να εμβαθύνουν σε θέματα ορθής βιομηχανικής πρακτικής έτσι ώστε να κατανοήσουν τον τρόπο παρασκευής των γαλακτοκομικών προϊόντων καθώς επίσης να περιορίσουν τυχόν ελαττώματα-αστοχίες στο τελικό προϊόν. Συγκεκριμένα, θα έχουν επαρκή πρακτική εξάσκηση παρασκευάζοντας οι ίδιοι ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα κυρίως λευκά τυριά άλμης (φέτα, τελεμές), τυριά τυρογάλακτος (μυζήθρα, ανθότυρος, μανούρι), κασέρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, γιαούρτι κ.α. Επιπλέον, θα εκπαιδευτούν στις απαραίτητες αναλύσεις του γάλακτος και των προϊόντων του για την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, απόφοιτοι του προγράμματός μας που δεν είχαν άλλη εμπειρία στην παρασκευή προϊόντων γάλακτος, έχουν ανοίξει δικιά τους επιχείρηση (Τυροκομείο).

Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν συνολικά  ~ 52 ώρες θεωρητικής εκπαίδευσης και  ~ 92 ώρες πρακτικής άσκησης.

Τα σεμινάρια διεξάγονται σε τρεις ενότητες: Ενότητα Α (36 ώρες), Β (72 ώρες) και Γ (36 ώρες). Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα ξεκινάει από τα 300 ευρώ (Ενότητα Α) και περιλαμβάνει τα μαθήματα (θεωρία και εργαστήρια), καθώς επίσης έντυπο υλικό σχετικό με τα μαθήματα (Σημειώσεις και Βιβλίο Τυροκομίας). Το κόστος της ενότητας Β ανέρχεται στα 600 ευρώ και της ενότητας Γ στα 300 ευρώ. Παρέχονται εκπτώσεις σε ομαδικές συμμετοχές και η δυνατότητα τμηματικής πληρωμής.

Στους συμμετέχοντες σε αυτό το πρόγραμμα θα χορηγηθούν: (α) Βεβαίωση συμμετοχής ή (β) Πιστοποιητικό επιμόρφωσης, (γ) Βιβλίο τυροκομίας και σημειώσεις. Για την παρακολούθηση της Ενότητας Β είναι υποχρεωτική η επιτυχής και ολοκληρωμένη παρακολούθηση της ενότητας Α ή η πιστοποίηση επαρκών γνώσεων στην τεχνολογία προϊόντων γάλακτος. Βεβαίωση συμμετοχής θα δίνεται για την παρακολούθηση της κάθε ενότητας. Πιστοποιητικό επιμόρφωσης/κατάρτισης θα χορηγείται σε όσους συμμετέχοντες παρακολουθήσουν και τις δύο ενότητες και επιτύχουν στις τελικές εξετάσεις. Οι κάτοχοι του πιστοποιητικού επιμόρφωσης μπορούν να συμμετέχουν στη Γ ενότητα (Προχωρημένη Τυροκομία).

Υπάρχει δυνατότητα, μέρος ή όλων των θεωρητικών μαθημάτων να γίνεται εξ αποστάσεως.

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 27/3/2019 έως και 21/9/2019 και μόνον ηλεκτρονικά. Υπενθυμίζεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για να οριστικοποιήσετε τη συμμετοχή σας θα πρέπει να καταθέσετε το ποσό των 300 Ευρώ  στο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς. Τα ποσά θα κατατεθούν σε λογαριασμό της Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. ο οποίος θα κοινοποιηθεί στους εκπαιδευόμενους.

Η πρώτη συνάντηση- ενημέρωση θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου 2019 στις 17:00. Για την πρώτη συνάντηση- ενημέρωση δεν απαιτείται κάποια αίτηση ή οικονομική επιβάρυνση.

Την αίτηση θα τη βρείτε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τον υπεύθυνο του προγράμματος, κ. Μοσχάκη Θωμά (email: tmoschak@agro.auth.gr, Facebook: www.facebook.com/Dairyschoolauth/), τηλέφωνο επικοινωνίας 2310991680.

 

 Η Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΚΕΔΙΒΙΜ                                      Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος

           Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου                                                 του Προγράμματος

 Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων                  επίκ. καθηγητής Θ. Μοσχάκης

 

Διάρκεια υλοποίησης προγράμματος

Έναρξη:  Πέμπτη, Σεπτέμβριος 19, 2019
Ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων: Τετάρτη, Μάρτιος 27, 2019 to Σάββατο, Σεπτέμβριος 21, 2019