Λαζαρίδης Χαράλαμπος Ομότιμος Καθηγητής

Ο Χαράλαμπος N. Λαζαρίδης είναι ομότιμος καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ. με ενεργό ρόλο στη διδασκαλία μαθήματων Μηχανικής Τροφίμων μετά τη συνταξιοδότησή του (2017). Υπηρέτησε ως Διευθυντής του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (2006 – 2013) και ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας και Μηχανικής Τροφίμων (1996 – 2017). Σπούδασε Γεωπονία στο Α.Π.Θ. (1968 – 73). Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του έγιναν στις Η.Π.Α. (1975 – 80). Πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.Sc.) στην Επιστήμη Τροφίμων από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα (1977) και διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D) στη Μηχανική Τροφίμων, από το τότε Τμήμα Μηχανικής Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης (1980). Εργάστηκε για μια 5ετία στο χώρο της Βιομηχανίας Τροφίμων και, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, συνέχισε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στη Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ., όπου ανέλαβε καθήκοντα ως επίκουρος καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων (1986), ως αναπληρωτής καθηγητής (1991) και ως καθηγητής (1996). Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μασσαχουσέτης (1986, 1987), της Μιννεσότα (1991) και του Σάο Πάουλο – Βραζιλία (2011). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη διεργασιών ελαχιστοποιημένης επεξεργασίας τροφίμων (minimal processing of foods), την οσμωτική προ-συμπύκνωση και συστατική διαμόρφωση (formulation) τροφίμων, την συμπύκνωση υγρών τροφίμων με μεμβράνες σε χαμηλές πιέσεις (άμεση όσμωση, υπερδιήθηση) και την ανάπτυξη περιβαλλοντικά φιλικών σχημάτων διαχείρισης νερού και αποβλήτων στη Βιομηχανία Τροφίμων (περιβαλλοντική Μηχανική Τροφίμων). Ενδιαφέρεται επίσης για την εφαρμογή αειφόρων προσεγγίσεων σε όλο το μήκος της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης τροφίμων, με στόχο τη ποιοτική διαφοροποίηση των προϊόντων, τη συντόμευση της αλυσίδας και τη δικαιότερη κατανομή εισοδήματος μεταξύ παραγωγού και διακινητών. Έχει μακρόχρονη διεθνή παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια (συχνά ως προσκεκλημένος ή κεντρικός ομιλητής), όσο και σε Ευρωπαϊκά θεματικά δίκτυα στο χώρο των Τροφίμων (FOOD Net, ISEKI). Παράλληλα με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο, έχει προσφέρει αφιλοκερδώς στο Κοινωνικό και ειδικότερα στο Καταναλωτικό κίνημα, καθώς και στο κίνημα ενάντια στην ανοικτή – επιφανειακή εξόρυξη χρυσού (Χαλκιδική).-

Διεύθυνση: Εργαστήριο Επεξεργασίας και Μηχανικής Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τ.K. 541 24
Ιδιότητα:Καθηγητής
Ειδικότητα :Μηχανική Τροφίμων
Βιογραφικό Σημείωμα: Συνημμένο Αρχείο
Τηλέφωνο: 2310991633