Σουφλερός Ευάγγελος Ομότιμος Καθηγητής

Soufleros

Σπούδασα Γεωπονικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Οινολογία στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux Γαλλίας, απ’ όπου απόκτησα:
• Το πτυχίο Γεωπόνου της Γεωπονοδασολογικής Σχολής του ΑΠΘ
• Το Diplôme National d’Œnologue (Δίπλωμα Οινολόγου)
• Το Diplôme d’Études Approfondies (D.E.A.) (Μεταπτυχιακό Δίπλωμα) στην Οινολογία
• Το Diplôme de Docteur-Ingénieur (Δίπλωμα Διδάκτορα Μηχανικού) στην Οινολογία με τη διάκριση (excellent).

Ως μεταπτυχιακός φοιτητής διακρίθηκα και τιμήθηκα με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης και με βραβείο και χρηματικό έπαθλο από την ένωση πτυχιούχων οινολόγων του Πανεπιστημίου του Bordeaux. Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα εισέρχομαι ως ακαδημαϊκός δάσκαλος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από τη θέση του Επιμελητή θεραπεύω την «οινολογία».Σήμερα ως Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονική Σχολή, Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ασχολούμαι με την έρευνα και τη διδασκαλία της Οινολογίας και Οινοπνευματωδών Ποτών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Στη διάρκεια της μέχρι τώρα σταδιοδρομίας μου, μόνος ή σε συνεργασία με συναδέλφους και προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές μας, εκπόνησα αρκετές πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες με αντικείμενο τη μικροβιολογία και τις ζυμώσεις του οίνου, τα αρωματικά συστατικά αυτού, τα προϊόντα με βάση τον οίνο (sangria), τα αποστάγματα (από σταφύλια, μούρα, κούμαρα) και ιδιαίτερα το τσίπουρο, τα αμινοξέα, τις βιογενείς αμίνες και ωχρατοξίνες στους οίνους, γνωστές για την τοξικότητά τους, τα φαινολικά συστατικά και τις πρωτεΐνες του οίνου από Ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών κλπ. Πολλές απ’ αυτές δημοσιεύτηκαν σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή παρουσιάστηκαν σε διεθνή συνέδρια, προβάλλοντας έτσι την Ελλάδα και τα αμπελοοινικά προϊόντα της.
Στη Γαλλία είχα την ευκαιρία να γνωρίσω σε βάθος τον “κόσμο” του οίνου ποιότητας και να “μυηθώ” σ’ αυτόν. Εργάστηκα στο οινοποιείο “Cellier de Grahman” και αργότερα στο Château Larrivet Haut-Brion, στην περιοχή του Bordeaux.Στην Ελλάδα προσέφερα την εμπειρία μου συμβουλευτικά σε διάφορα οινοποιεία και είχα την ευκαιρία ν’ αποκτήσω αρκετές εμπειρίες από την ελληνική οινική πραγματικότητα, ιδίως στη Μακεδονία και την Πελοπόννησο, τους σπουδαιότερους «οινότοπους» της Ελλάδας.
Πέρα από την έρευνα, τη διδασκαλία και την εφαρμογή στο οινοποιείο, συμμετείχα ως δοκιμαστής σε διεθνείς διαγωνισμούς αξιολόγησης των οίνων και σε επιτροπές οργανοληπτικής εξέτασης για την απονομή της ονομασίας προέλευσης σε οίνους της Ελλάδος και του Bordeaux.Οι επανειλημμένες επισκέψεις μου σε μεταδιδακτορικό επίπεδο (post doc) στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux, με την ιδιότητα του επισκέπτη καθηγητή και ερευνητή, για μεγάλα σχετικά χρονικά διαστήματα, μου επέτρεψαν να παρακολουθώ από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνογνωσία του οίνου και των αποσταγμάτων.
Τη 10ετία του 1980, μελέτησα το τσίπουρο σε βάθος και δημοσίευσα τις πρώτες ερευνητικές εργασίες, οι οποίες αποτέλεσαν το έναυσμα για την προώθηση της κατοχύρωσης και νομοθέτησής του σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια σε Εθνικό επίπεδο.
Συμμετείχα ενεργά στη δημιουργία της μεταπτυχιακής ειδίκευσης Οινολογίας-Αμπελουργίας στη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001 και στην οποία διδάσκω από την έναρξή της. Για ικανό χρονικό διάστημα διετέλεσα Πρόεδρος της ειδίκευσης αυτής.Το 2005, τιμήθηκα με τον τίτλο του Chevalier (Ιππότης) da Confraria do vino do Porto (της αμπελοοινικής περιοχής του Porto).Το 2014 συμμετείχα στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων για την αναθεώρηση της αμπελοοινικής νομοθεσίας.
Την 3ετία 2014-2016 διετέλεσα Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού οίνων και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).Είμαι Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Διεθνούς Συνεδρίου “Αmpelos” και προεδρεύων τουλάχιστον για τις τρεις τελευταίες φορές (έτη 2006, 2013, 2017).
Το 2016 τιμήθηκα για την προσφορά μου στο χώρο της οινολογίας και των οινοπνευματωδών ποτών και ανακηρύχθηκα ως o «Œnologue exceptionnel» (εξαίρετος Οινολόγος) από την  Association des Œnologues του Πανεπιστημίου του Bordeaux και το Συμβούλιο των Grands Crus Classés en 1855 (Sauternes & Médoc), (16-12-2016).Το 2017 προσκλήθηκα ως expert dégustateur στο Διεθνή Διαγωνισμό αξιολόγησης οίνων, που έγινε στην Κύπρο στην πόλη Πάφο, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.Προσκλήθηκα πολλές φορές ως επίσημος ομιλητής (Invited speaker) σε διεθνή Συνέδρια.
Έχω συγγράψει 4 επιστημονικά βιβλία, που διατίθενται στο ελεύθερο εμπόριο, με αντικείμενα «την οινολογία», «τις αναλύσεις οίνου και αποσταγμάτων», «τα αποστάματα» και τον «επιστημονικό λόγο, γραπτό & προφορικό».
Ως μέλος ΔΕΠ του Α.Π.Θ., έχω συμμετάσχει σε αρκετές δραστηριότητες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και στις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τον εκάστοτε Κανονισμό και Νόμο Πλαίσιο λειτουργίας των Α.Ε.Ι. και έχω επιβλέψει τη διεξαγωγή έρευνας από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μας.Υπήρξα Μέλος Ευρωπαϊκής τριμελούς Επιτροπής εξέτασης διδακτορικού διπλώματος. Universitat Rovira I Virgilii, Taragona, Espagna, Facultat d’Oenologia. Μέλος Ευρωπαϊκής εξαμελούς Επιτροπής εξέτασης διδακτορικού διπλώματος με θέμα: « Caractérisation des composés impliqués par des phénomènes d’interactions perceptives dans les nuances fruitées de l’arôme des vins liquoreux». Université de Bordeaux, Institut des Sciences de la Vigne et du Vin (ISVV), France (2013).
Είμαι συζευγμένος με την Christiane Jardel-Σουφλερού (Διδασκάλισσα στο Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ και πτυχιούχος Ισπανικής και Γαλλικής φιλολογίας) και έχουμε 2 παιδιά φοιτητές, την Ουρανία-Elodie και τον Ludovic-Ηρακλή.

Διεύθυνση: 

Εργαστήριο Επεξεργασίας και Μηχανικής Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 541 24

 

Ιδιότητα: Καθηγητής 

Ειδικότητα: Οινολογία & Οινοπνευματώδη Ποτά 

Τηλέφωνο: 2310991634 

Address: 

Εργαστήριο Επεξεργασίας και Μηχανικής Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 541 24

 

Status: Καθηγητής 

Specialty: Οινολογία & Οινοπνευματώδη Ποτά 

Telephone: 2310991634