Ν029Υ Θρεπτική Αξία Τροφίμων και Διατροφή

Κωδ. ECTS Ωρες Θεωρίας/Άσκησης Υ/Ε/ΥΕ Π.Μ. ECTS Εξάμηνο Υπεύθυνος Τομέας/Τμήμα
    Υ 4 5ο ΕΤ

Διδάσκοντες: Μιχαηλίδου Α., Επίκ. καθηγήτρια

Περιεχόμενο – Θεματικές Ενότητες

1. Εισαγωγή. Βασικές αρχές της επιστήμης της Διατροφής. Ενεργειακές απαιτήσεις του ατόμου
2. Στοιχεία πέψης και απορρόφησης των τροφών
3. Ταξινόμηση και βιολογικός ρόλος υδατανθράκων
4. Χημική ταυτότητα και βιολογικός ρόλος πρωτεϊνών
5. Ταξινόμηση και βιολογικός ρόλος λιπιδίων
6. Ταξινόμηση και βιολογικός ρόλος βιταμινών
7. Νερό και Ανόργανα στοιχεία.
8. Επίδραση της επεξεργασίας στα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων
9. Ομάδες τροφίμων. Διατροφικές οδηγίες
10. Αρχές σχεδιασμού ισορροπημένου διαιτολογίου
11. Πολιτισμός και διατροφή. Μεσογειακή διατροφή
12. Η Διατροφή στον κύκλο της ζωής. Διατροφή και κύηση- θηλασμός, βασικές διατροφικές συστάσεις για την βρεφική, παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή
13. Παρουσίαση και ανάλυση επίκαιρων θεμάτων που αφορούν τη σχέση διατροφής και υγείας

Προτεινόμενα Συγγράμματα