H Αθηνά Λαζαρίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. με αντικείμενο την Φυσικοχημεία Τροφίμων. Έλαβε Πτυχίο Γεωπονίας (1995), και Μεταπτυχιακό (1999) και Διδακτορικό (2003) Δίπλωμα από τη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων. Εργάστηκε στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Πανεπιστημίου Manitoba του Καναδά ως μεταδιδάκτορας (2003-2005), καθώς επίσης και στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονική του Α.Π.Θ. ως μεταδιδάκτορας (2005-2006) και ως επιστημονικός συνεργάτης (2006-2010). Το 2010 διορίστηκε μετά από εκλογή (2009) στην ίδια Σχολή στη βαθμίδα του Λέκτορα με γνωστικό αντικείμενο ‘Επιστήμη Τροφίμων – Φυσικοχημεία Τροφίμων’. Εξελίχθηκε στις βαθμίδες της Επίκουρου και Αναπληρώτριας Kαθηγήτριας τo 2015 και 2019, αντίστοιχα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Χημεία και Φυσικοχημεία των υδροκολλοειδών με έμφαση στην κατανόηση της συμπεριφοράς των πολυσακχαριτών και πρωτεϊνών υπό τη μορφή διαλύματος, πηκτής, εδώδιμης μεμβράνης και επικάλυψης, τόσο σε καθαρά συστήματα όσο και σε πραγματικά προϊόντα. Στόχος αυτών των μελετών αποτελεί η ανάπτυξη νέων βιολειτουργικών τροφίμων (αρτοσκευάσματα και προϊόντα γάλακτος) με αυξημένη σταθερότητα και βελτιωμένα ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τη διατροφική και τεχνολογική λειτουργικότητα των υδροκολλοειδών παρουσιάζουν οι ερευνητικές της δραστηριότητες πάνω στις β-γλυκάνες των δημητριακών και τα αρτοσκευάσματα με και χωρίς γλουτένη, εμπλουτισμένα με όσπρια και παραπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων. Έχει δημοσιεύσει το επιστημονικό της έργο σε 95 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές, 8 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία, 1 άρθρο σε βιβλίο διεθνών συνεδρίων, 11 άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων και 128 ανακοινώσεις σε συνέδρια, ενώ έχει συνεπιμεληθεί την έκδοση 1 ελληνικού βιβλίου (>5.200 αναφορές, h-index 35, Scopus). Εργάστηκε σε 39 εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά έργα εκ των οποίων 10 ως επιστημονική υπεύθυνη. Επιπλέον, έλαβε το βραβείο “AACC International Rheology Division Young Scientist’s Award – 2009” από το διεθνή οργανισμό των Χημικών Δημητριακών της Α.A.C.C. (American Association of Cereal Chemists), σε αναγνώριση της εξαιρετικής της συμβολής στην επιστήμη της ‘ρεολογίας και υφής των τροφίμων’ μέσω του μέχρι σήμερα δημοσιευμένου έργου της. Είναι συντάκτης (associate editor) των περιοδικών ‘Food Research International’ (IF2023=7.0) και “Food Hydrocolloids” (IF2023=11.0) και μέλος της συντακτικής επιτροπής (editorial board) του περιοδικού “Bioactive Carbohydrates and Dietary Fiber”. (Scopus ID: 6602988519; ΟRCID: 0000-0003-3641-788X).
Διεύθυνση:
Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 541 24
Ιδιότητα: Καθηγητής
Ειδικότητα: Φυσικοχημεία Τροφίμων
Τηλέφωνο: 2310991671
Email: athlazar@agro.auth.gr
Address:
Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων
Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 541 24
Status: Καθηγητής
Specialty: Φυσικοχημεία Τροφίμων
Telephone: 2310991671
Email: athlazar@agro.auth.gr
CV: Curriculum vitae