
Ιστορικό
Το Εργαστήριο ιδρύθηκε το έτος 1990 με την επωνυμία Εργαστήριο Χημείας & Βιοχημείας Τροφίμων (ΠΔ 144/4-4-1990, ΦΕΚ 55/10-4-1990 τ. Α΄) και εντάχθηκε στη Γεωπονική Σχολή ως εργαστήριο του Τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Γνωστικό Αντικείμενο
- Χημεία – Φυσικοχημεία Τροφίμων
- Βιοχημεία – Ανάλυση Τροφίμων
- Βιολειτουργικά Τρόφιμα
- Κινητική και Προσδιορισμός διάρκειας ζωής των τροφίμων
Πεδία Ερευνητικής Δραστηριότητας
- Χημεία και φυσικοχημεία πολυσακχαριτών φυτικής και μικροβιακής προέλευσης.
- Ρεολογία και θερμοφυσικές ιδιότητες τροφίμων, συστατικών τους και υλικών συσκευασίας
- Χημικές, βιοχημικές και φυσικοχημικές μεταβολές τροφίμων ή συστατικών τους ως συνέπεια διεργασιών μεταβολισμού και μεθόδων επεξεργασίας και συντήρησης
- Φυσικοχημικές ιδιότητες και εφαρμογές εδώδιμων μεμβρανών και επικαλύψεων από βιοπολυμερή
- Nανοσύνθετα συστήματα βιοπολυμερών (φυσικοχημικές ιδιότητες – εφαρμογές
- Μελέτη προϊόντων γάλακτος χαμηλής λιποπεριεκτικότητας και ρεολογία ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος
- Σχέσεις μοριακής κινητικότητας σε άμορφα συστήματα τροφίμων (χαμηλής περιεκτικότητας νερού ή κατεψυγμένα προϊόντα) και σταθερότητας (εμπορικό όριο ζωής) του προϊόντος
- Κινητικές μελέτες σταθερότητας φυσικών χρωστικών και άλλων βιοενεργών συστατικών σε τρόφιμα
- Yφή τροφίμων και συστατικών τους
- Βιολειτουργικά τρόφιμα – βιοενεργά συστατικά (σχεδιασμός, νέων προϊόντων, σταθερότητα, βιολογική δράση)
Διοικητική διάρθρωση-προσωπικό
Διευθυντής
Λαζαρίδου Αθηνά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό – ΔΕΠ
- Λαζαρίδου Αθηνά, Πτυχ. Γεωπ., Μεταπτυχ., Δρ., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
- Μουρτζίνος Ιωάννης, Πτυχ. Χημείας, Μεταπτυχ., Δρ.,Επίκ. Καθηγητής
- Μπιλιαδέρης Κων/νος, Πτυχ. Γεωπ., M.Sc., Ph.D., Ομότιμος Καθηγητής
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό – ΕΔΙΠ
- Χατζηκαμάρη Μαγδαληνή, Πτυχ. Γεωπ., Μεταπτυχ., Δρ.
- Σαμολαδά Μαρία, Πτυχ. Γεωπονίας
Λοιπό Τεχνικό & Διοικητικό Προσωπικό
- Μισιρλής Χαράλαμπος, ΤΕ-Διοικητικός
- Κολέτσου Γεωργία,ΤΕ-Τεχνικός