Ιστορικό
Tο εργαστήριο λειτουργούσε σαν τακτική Έδρα Γεωργικής Τεχνολογίας με τον Ν. 3577/1928 και ανήκε στο Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών. Έγινε Εργαστήριο Γεωργικής Τεχνολογίας με το ΒΔ 413/1971. Το έτος 1982 το εργαστήριο εντάχθηκε στο Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών, και το έτος 1999 μετονομάσθηκε σε Εργαστήριο Επεξεργασίας & Μηχανικής Τροφίμων του Τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Γνωστικό Αντικείμενο
- Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων
- Τεχνολογίες Φυτικών και Ζωϊκών Προϊόντων
- Οινολογία – Οινοπνευματώδη Ποτά
- Βιοτεχνολογία
- Μηχανική Τροφίμων
Πεδία Ερευνητικής Δραστηριότητας
Τεχνολογία Κρέατος
- Ανάπτυξη τεχνολογίας για παραγωγή προϊόντων κρέατος με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και προστιθέμενες ουσίες
- Εφαρμογές προστατευτικών καλλιεργειών και καλλιεργειών εκκίνησης στην παραγωγή και συντήρηση προϊόντων κρέατος
- Βελτίωση της ποιότητας παραδοσιακών προϊόντων κρέατος
Βιοτεχνολογία Τροφίμων
- Αξιοποίηση υποπροϊόντων γεωργικών Βιομηχανιών
- Παραγωγή οργανικών οξέων, πολυσακχαριτών, ενζύμων, βιταμινών και καροτενοειδών ουσιών με τη χρησιμοποίηση μικροοργανισμών
- Μελέτη διαφόρων συστημάτων ζύμωσης για την παραγωγή προϊόντων με εφαρμογή στην Τεχνολογία τροφίμων
- Μελέτη μαθηματικών μοντέλων κατά την παραγωγή προϊόντων από μικροοργανισμούς σε βιοαντιδραστήρες
Μηχανική Τροφίμων
- Μελέτη των φαινομένων μεταφοράς σε φυσικές διεργασίες με στόχο την καλύτερη κατανόηση και τον ορθότερο έλεγχό τους
- Ανάπτυξη νέων σχημάτων ελαχιστοποιημένης επεξεργασίας με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και απόδοσης, την απλοποίηση της επεξεργασίας, την ελαχιστοποίηση της επένδυσης και του κόστους επεξεργασίας.
- Επεξεργασία ρευστών με τεχνολογία μεμβρανών για αποδοτική συμπύκνωση υγρών τροφίμων και αποτελεσματική μεταχείριση δύσκολων αποβλήτων.
- Προσαρμογή της τεχνολογίας παραδοσιακών προιόντων σε βιομηχανικά σχήματα επεξεργασίας.
- Σχεδιασμός και ανάπτυξη πρότυπου εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων σε πιλοτική και προ-βιομηχανική κλίμακα.
Τεχνολογία Μεταποίησης Οπωροκηπευτικών
- Τεχνολογία νωπών-τεμαχισμένων οπωροκηπευτικών: μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις – ποιότητα, συντηρησιμότητα
- Επιδράσεις θερμικής επεξεργασίας και μεταχείρισης οπωροκηπευτικών με χαμηλό οξυγόνο στη μεταβολή χρωματισμού, αντιοξειδωτική ικανότητα & ποιότητα των τελικών προϊόντων.
- Αυθεντικότητα και αντιοξειδωτική ικανότητα ελαιολάδου
- Μελέτη παραδοσιακών τροφίμων με πρώτη ύλη τα οπωροκηπευτικά
Διοικητική διάρθρωση-προσωπικό
Διευθυντής
Γερασόπουλος Δημήτρης, Καθηγητής
Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό – ΔΕΠ
- Γερασόπουλος Δημήτριος, Καθηγητής Τεχνολογίας Μεταποίησης Οπωρ/κών
- Κατσανίδης Ευγένιος, Καθηγητής Τεχνολογίας Κρέατος και Αλιευμάτων
- Γούλα Αθανασία, Αναπλ. Καθηγήτρια Επεξεργασίας και Μηχανικής Τροφίμων
- Λαζαρίδης Χαράλαμπος, Ομότιμος Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων
Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό – ΕΔΙΠ
- Φίστα Γλυκερία, Πτυχ. Γεωπ., Μεταπτ.
- Αμπατζίδης Παύλος, Πτυχ. Γεωπ.
- Πασχαλούδης Νικόλαος, Πτυχ. ΤΕΙ
Λοιπό Τεχνικό & Διοικητικό Προσωπικό
- Μισιρλής Χαράλαμπος, ΤΕ-Διοικητικός