Το Εργαστήριο ιδρύθηκε το έτος 1990 με την επωνυμία Εργαστήριο Χημείας & Βιοχημείας Τροφίμων (ΠΔ 144/4-4-1990, ΦΕΚ 55/10-4-1990 τ. Α΄) και εντάχθηκε στη Γεωπονική Σχολή ως εργαστήριο του Τομέα της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
Γνωστικό Αντικείμενο
Χημεία – Φυσικοχημεία Τροφίμων
Βιοχημεία – Ανάλυση Τροφίμων
Βιολειτουργικά Τρόφιμα
Κινητική και Προσδιορισμός διάρκειας ζωής των τροφίμων
Πεδία Ερευνητικής Δραστηριότητας
Χημεία και φυσικοχημεία πολυσακχαριτών φυτικής και μικροβιακής προέλευσης.
Ρεολογία και θερμοφυσικές ιδιότητες τροφίμων, συστατικών τους και υλικών συσκευασίας
Χημικές, βιοχημικές και φυσικοχημικές μεταβολές τροφίμων ή συστατικών τους ως συνέπεια διεργασιών μεταβολισμού και μεθόδων επεξεργασίας και συντήρησης
Φυσικοχημικές ιδιότητες και εφαρμογές εδώδιμων μεμβρανών και επικαλύψεων από βιοπολυμερή
Μελέτη προϊόντων γάλακτος χαμηλής λιποπεριεκτικότητας και ρεολογία ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος
Σχέσεις μοριακής κινητικότητας σε άμορφα συστήματα τροφίμων (χαμηλής περιεκτικότητας νερού ή κατεψυγμένα προϊόντα) και σταθερότητας (εμπορικό όριο ζωής) του προϊόντος
Κινητικές μελέτες σταθερότητας φυσικών χρωστικών και άλλων βιοενεργών συστατικών σε τρόφιμα