Λαζαρίδης Χαράλαμπος Ομότιμος Καθηγητής

Ο Χαράλαμπος N. Λαζαρίδης είναι καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων στον Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ. Από το 1996 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Επεξεργασίας και Μηχανικής Τροφίμων, ενώ για 6,5 χρόνια (9/2006 – 1/2013) υπήρξε Διευθυντής του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, στη Γεωπονική Σχολή, Α.Π.Θ.
Σπούδασε Γεωπονία στο Α.Π.Θ. (1968 – 73). Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του έγιναν στις Η.Π.Α. (1975 – 80). Πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.Sc.) στην Επιστήμη Τροφίμων από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου της Μιννεσότα (1977) και διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D) στη Μηχανική Τροφίμων, από το (τότε) Τμήμα Μηχανικής Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Μασσαχουσέτης (1980).
Εργάστηκε για μια πενταετία στο χώρο της βιομηχανίας Τροφίμων και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, συνέχισε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στη Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ., όπου ανέλαβε καθήκοντα ως επίκουρος καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων (1986), ως αναπληρωτής καθηγητής (1991) και ως καθηγητής (1996).
Διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Μασσαχουσέτης, ΗΠΑ (1986, 1987), της Μιννεσότα, ΗΠΑ (1991) και του Σάο Πάουλο, Βραζιλία (2011).
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη διεργασιών ελαχιστοποιημένης επεξεργασίας τροφίμων (minimal processing of foods), την οσμωτική προ-συμπύκνωση και συστατική διαμόρφωση (formulation) τροφίμων, την συμπύκνωση υγρών τροφίμων με μεμβράνες σε χαμηλές πιέσεις (άμεση όσμωση, υπερδιήθηση) και την ανάπτυξη περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμων σχημάτων διαχείρισης αποβλήτων για τη βιομηχανία τροφίμων (περιβαλλοντική Μηχανική Τροφίμων). Ενδιαφέρεται επίσης για την εφαρμογή αειφόρων προσεγγίσεων σε όλο το μήκος της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης τροφίμων, με στόχο τη ποιοτική διαφοροποίηση των προϊόντων, τη συντόμευση της αλυσίδας (μείωση μεσαζόντων) και την δικαιότερη κατανομή εισοδήματος μεταξύ παραγωγού και διακινητών, για να μπορεί να επιβιώσει και να παραμείνει ο παραγωγός στη δουλειά του.
Έχει μακρόχρονη και σημαντική διεθνή παρουσία τόσο σε επιστημονικά συνέδρια (συχνά ως προσκεκλημένος ή κεντρικός ομιλητής), όσο και σε Ευρωπαϊκά θεματικά δίκτυα στο χώρο των Τροφίμων (FOOD Net, ISEKI).
Παράλληλα με το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο, έχει αξιόλογη προσφορά έργου στο Κοινωνικό και ειδικότερα στο Καταναλωτικό κίνημα. Από το 1983 προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες επιστημονικού συμβούλου σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας Τροφίμων στην σημαντικότερη Πανελλαδική Οργάνωση Καταναλωτών, το ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών – www.kepka.org). Επί σειρά ετών διετέλεσε Αντιπρόεδρος του ΚΕ.Π.ΚΑ., ενώ για συντομότερο διάστημα υπηρέτησε στη θέση του Προέδρου. Υπήρξε επίσης άμισθος επιστημονικός σύμβουλος (Food Officer) της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC – www.beuc.org) και Τακτικό Μέλος του Δι-Ατλαντικού Διαλόγου Καταναλωτών (Trans-Atlantic Consumer Dialogue, TACD – www.tacd.org). Με ενημερωτικά άρθρα και συνεντεύξεις σε ΜΜΕ προσέφερε και προσφέρει ενημέρωση του κοινού σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, καθώς και σε θέματα προστασίας και αγωγής Καταναλωτή. Στα πλαίσια αυτά έδωσε πολλές διαλέξεις σε Σχολεία, σε Ημερίδες και εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό.

Διεύθυνση: Εργαστήριο Επεξεργασίας και Μηχανικής Τροφίμων, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τ.K. 541 24
Ιδιότητα:Καθηγητής
Ειδικότητα :Μηχανική Τροφίμων
Βιογραφικό Σημείωμα: Συνημμένο Αρχείο
Τηλέφωνο: 2310991633